Ruiters met IJslandse paarden
De extra gang(en) maken het rijden van IJslanders geweldig, uitdagend, boeiend, maar ook wel eens ingewikkeld. Soms is de takt zoek, of biedt je paard je van alles aan, behalve de gang waar je om dacht te vragen. En als alles wel gaat zoals het moet gaan, is het nog zaak om dat te onderhouden. Welke oefeningen maken je paard sterker? Wat kan je doen om een laterale tölt te verbeteren? Of juist een diagonale? Hoe kan je het tempo beïnvloeden zonder ongewild in een andere gang over te gaan?

Ben je een beginnend IJslander-ruiter, rijd je puur recreatief of rijd je wedstrijdproeven? Dan kan ik je begeleiden om een (nog) fijnere ruiter te worden voor je IJslandse paard. Ook in de IJslander-lessen richt ik mij in eerste instantie op houding, zit en inwerking van de ruiter. Verder maak ik gebruik van dressuur-oefeningen, die je paard kunnen helpen bij het ontwikkelen van meer balans, souplesse en kracht.

Heeft je paard moeite om de lol in te zien van het rijden in een bak? Dan kan ik ook lesgeven tijdens een buitenrit. In Wageningen stap ik daarvoor op mijn eigen paard. Buiten Wageningen is het handig als je een fiets of ongecompliceerd leenpaard kunt regelen.Ruiters met angstproblemen
Angst kan een heel vervelende handicap zijn bij het rijden. Het is niet makkelijk te overwinnen. Vaak weet je met je verstand dat je 'gewoon' moet blijven ademhalen, 'gewoon' moet ontspannen, 'gewoon' moet blijven rijden. Ondertussen doet je lichaam heel andere dingen: je ademhaling stokt, je spieren zijn gespannen, je kunt niet meer meegaan met de bewegingen van het paard. En dat frustreert, want je wilt het liefste 'gewoon” lekker kunnen genieten van je paard en het rijden.

Angst neem ik altijd heel serieus. Als veel ruiters weet ik wat het is en wat het met je kan doen. Bij angstige ruiters richt ik mij allereerst op het herwinnen van het vertrouwen van de ruiter in zichzelf. Ook hierbij speelt aandacht voor houding en zit een grote rol. Als je meer in balans zit, ben je immers ook meer “in control”. De Centered Riding-technieken kunnen heel goed helpen bij het leren loslaten van spanning en het (weer) durven vertrouwen op je eigen lichaam en op je paard. We gaan hierbij stap voor stap te werk: je begint pas aan een volgende stap als je daar zelf klaar voor bent. En niet te vergeten: we proberen het plezier weer terug te vinden!
Centered Riding
Wat is nu eigenlijk Centered Riding? Wellicht het belangrijkste: het is geen methode op zich, geen speciale vorm van paardrijden. Het is geen “keuze” die je maakt, waarmee je andere rijmethodes zou verwerpen. In wezen is Centered Riding een nieuwe manier om de oude klassieke principes uit te drukken in welke rijstijl je maar hebt.

Sally Swift (grondlegger Centered Riding, in april 2009 op 95-jarige leeftijd overleden) heeft vier basisprincipes voor het rijden onderscheiden:
1. centreren: je eigen balanspunt vinden, waaruit je het makkelijkste kunt bewegen zonder je evenwicht te verliezen;
2. ademhalen: niet alleen het belang van blijven ademhalen, maar ook ademhalen vanuit buik en rug en niet alleen met je borstkas;
3. zachte ogen: met zachte, ontspannen ogen word je je bewust van je omgeving, de bewegingen van het paard en van je eigen lichaam; van harde, gespannen, turende ogen krijg je spanning in je hele lijf;
4. bouwstenen: de delen van je lijf die – als ze goed boven elkaar gestapeld zijn – zorgen voor een inspanningsloze balans op het paard: er moet als het ware een loodlijn kunnen worden getrokken vanuit je voeten door de heup, je midden, de punt van je schouder en je oor.

Naast de vier basisprincipes onderscheidt Sally Swift nog het belang van het “aarden”, het gevoel van verbinding met de grond onder je voeten, en van de duidelijke intentie: weten wat je wilt en dat op een vriendelijke maar gedecideerde manier uit kunnen dragen.

De vier basisprincipes en het aarden hebben allemaal te maken met houding en zit. Zonder een gebalanceerde houding kan je als ruiter niet verfijnd inwerken. Houding en zit hebben ook hun inwerking op de ruiter: een onzekere of angstige ruiter zal zich eerder spannen, waardoor de balans wordt verstoord en de ruiter meer moeite moet doen om op het paard te blijven zitten. Het terugvinden van de balans geeft meer controle over het eigen lichaam en daardoor meer zelfvertrouwen en zekerheid bij het rijden.

Houding, zit en de daarbij behorende balans zijn essentieel om goed te kunnen paardrijden. Ze vormen de basis van het rijden en van mijn lesmethode: zonder bewustwording van de inwerking van houding en zit, zonder balans, kan je je paard niet optimaal ondersteunen bij het trainen van de spieren die hij zo hard nodig heeft om jou te dragen.

Nu zijn houding en zit niet alleen belangrijk, maar gelukkig ook erg leuk om aan te werken. Wil je zelf ervaren of dit bij jou past? Mail of bel dan voor een les.

Voor allerlei informatie over Centered Riding en namen van Centered Riding-instructeurs in Nederland verwijs ik je graag naar: www.centeredriding.org.Lesmethode algemeen
Tijdens mijn lessen richt ik mij in eerste instantie op wat de ruiter nodig heeft om het paard beter te kunnen begeleiden. Ik gebruik daarbij Centered Riding en de Franklin Method om de ruiter te helpen bij het vinden van (meer) balans op en met het paard. Daarnaast maak ik gebruik van dressuur als middel om de balans en de souplesse van het paard te versterken. Uitgangspunt van mijn lessen: plezier, vertrouwen en geduld.

Naast rijlessen gericht op balans tussen ruiter en paard, die geschikt zijn
voor zowel beginnende als gevorderde ruiters, richt ik mij meer specifiek op ruiters met angstproblemen en op ruiters met IJslandse paarden (van beginners tot wedstrijdruiters).

Wil je meer weten over Centered Riding?


Wil je meer weten over lessen aan ruiters met angstproblemen?


Wil je meer weten over lessen aan ruiters met IJslandse paarden?